Thursday, October 18, 2012

“Taken2” shqiptarët sërish kriminelë që rrëmbejnë vajza

Besoj ju kujtohet filmi "Taken" me protagonistin Liam Neeson i cili shpëton vajzën e tij nga rrëmbyesit shqiptare në Francë. Në atë film shfaqet qartë një propagandë anti-shqiptare që tenton t’i paraqesë ata si kriminelë të egër që rrëmbejnë vajza të reja për t’i shitur si prostituta.





Regjisorët dhe skenaristët në vijimësi kanë hedhur në tre
g prodhimin e dytë “Taken 2” me sekuenca gati të ngjashme me filmin e parë, në të cilin, babai i Markos nga Tropoja, Muradit, i vrarë në filmin e parë, betohet me gjakmarrje. Muradi (emër jo shqiptar i përdorur qëllimisht për të na paraqitur si islamikë) interpretohet nga aktor serb. Agjenti i fshehtë në pension, interpretuar nga Bryan Mills, është qëlluar nga disa shqiptarë të cilët u larguan pasi masakroi shumicën e turmës shqiptare për rrëmbimin vajzën e tij Kim (Maggie Grace). Çfarë do të bëjë ai? Ai fton Kim dhe ish-gruan Lenore (Famke Janssen) për një udhëtim në Stamboll. Seria e dytë e filmit "Taken 2" ka nisur të shfaqet në kinematë botërore në 5 tetor 2012 duke ngjallur reagime të shumta në opinionin publik, artistik dhe në blogje të ndryshme kundër skenarit, të cilin jo pa arsye e quajnë të qëllimshëm

SUBJEKTI
Liam Neeson e gjen veten sërish pas në kohë kundër disa gangsterëve shqiptarë të cilët nuk kishte mundur dot t’i vriste në filmin e parë, “Taken”. Zakonisht rrufeja godet të njëjtin vend dy herë. Në kinema, nuk ndodh kurrë pothuajse e njëjta gjë. Agjenti i fshehtë dhe në pension, Neeson, nuk e di se çfarë është në gjendje të bëjë gangsteri mysliman (Rade Serbedzija)i cili është betuar se “drejtësia” do të jetë e tij. Askush nuk është më serioz se Neeson në këtë pjesë. “Taken 2” përshkruhet si një film ku logjika dhe besueshmëria nëpërmjet skenave të xhirimit i përshkruan karakteret e personazheve si persona që njohin forcën dhe nuk vënë në përdorim mendjen.

Islamofobia është një përshkrim i gjithë kësaj. Karakteret janë vendosur në qytetin ndoshta më të bukur dhe më laik të Lindjes së Mesme dhe ai kurrë nuk humbet një mundësi për të dëgjuar thirrjet për lutje myslimane, të cilat sugjerojnë një konspiracion mes mafiozëve dhe policëve myslimanë ose të ketë në shënjestër Bryan dhe familjen e tij të xhiruar duke u bërë copë e çikë, të plaçkitur ose me skena granatash në Stamboll. Duket gati si shtytës dhe kinetik, krejt origjinal filmi “Taken”, çështje të gjitha me shkëmbime zjarri dhe grindje të ngushta për rrugë shpëtimi. Por pjesët në vazhdim tregojnë dhe anën se si ndihen ata që janë përfshirë në këtë skenar.


Shekulli Online/ PergatitiL L.Veizi

No comments: